Над 310 000 недекларирани евро във въздуховода на камион откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Над 310 000 недекларирани евро във въздуховода на камион откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 617 279 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната.

На 06.07.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия за Ирак. По метода „анализ на риска“ товарния автомобил е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности около шофьорската кабина. При последвалия физически контрол във въздуховода на влекача са открити 31 пакета, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 315 610 евро с левова равностойност 617 279 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково –териториално отделение –Свиленград.

Водачът- Ю.Я. на 45 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.