Агенция „Митници“ отчете 3 350.0 млн. лева. приходи за първо тримесечие

През първите три месеца на 2023 г. Агенция „Митници“ събра приходи от акциз, ДДС при внос, мита, глоби и др. в размер на 3 350.0 млн. лева. Спрямо същия период на 2022 г. постъпленията са нараснали с 514.0 млн. лева или 18.1%. Най-голям ръст е регистриран в приходите от акцизи, които достигат 1746.2 млн. лв.
През март общите приходи, администрирани от Агенция „Митници“ са в размер на 1 380.8 млн. лв., което е с 353.7 млн. лева (34.4%) спрямо същия месец на предходната година, като най-значим ръст се отчита при приходите от акциз, които достигат 838.9 млн. лв. Това е с 442.7 млн. лв. или 111.7% повече от отчетените през същия месец на предходната година.
Реализираното превишение в приходите от акциз се дължи в най-голяма степен на по-високите постъпление от акциз от тютюн и тютюневи изделия, като следствие от влизането в сила от 01.03.2023 г. на нови, по-високи ставки за облагане с акциз на освободените за потребление количества тютюн и тютюневи изделия и по-голямата икономическа активност на данъчнозадължените лица, целяща минимизиране на ефектите от увеличените акцизни ставки.
Ръст се отчита и при приходите от акциз от алкохол, алкохолни напитки и бира. Понижение има в приходите от акциз на горива в следствие на действието на §6б от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за акцизите и данъчните складове, с който ставките за втечнен нефтен газ и природен газ, предназначени за моторно гориво, както и ставките за всички енергийни продукти, вложени в производството на топлинна енергия се определят на „0“ лева, считано от 09.07.2022 г.
В съответствие с принципа на прозрачност и откритост Агенция „Митници” публикува в началото на всеки календарен месец в секция „За нас – Агенцията в цифри и факти“ данни за изпълнението на приходите по пера.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.