Недекларирана валута за над 800 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Недекларирана валута за над 800 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Нов опит за пренасяне на недекларирана валута с левовата равностойност 800 481 лева предотвратиха митническите служители от ТД Митница Бургас.

На 03.05.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига товарен микробус с турска регистрация, пътуващ от Великобритания за Турция през България. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина под шофьорската седалка са открити недекларирани 253 490 английски паунда, 149 800 евро, 5990 ирландски паунда. Намерената валута е с общо българска равностойност 800 481 лева.

Образувано е бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение-Свиленград.

На шофьора, Я.Х, 39 годишен турски гражданин, е повдигнато обвинение за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс, за това че на 03 май 2022 г. на ГКПП Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция не е изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на престъплението е в особено големи размери.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.