Недекларирана валута за над 800 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Нов опит за пренасяне на недекларирана валута с левовата равностойност 800 481 лева предотвратиха митническите служители от ТД Митница Бургас.

На 03.05.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига товарен микробус с турска регистрация, пътуващ от Великобритания за Турция през България. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина под шофьорската седалка са открити недекларирани 253 490 английски паунда, 149 800 евро, 5990 ирландски паунда. Намерената валута е с общо българска равностойност 800 481 лева.

Образувано е бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение-Свиленград.

На шофьора, Я.Х, 39 годишен турски гражданин, е повдигнато обвинение за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс, за това че на 03 май 2022 г. на ГКПП Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция не е изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на престъплението е в особено големи размери.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.