Митническите инспектори от ТД Митница Русе откриха над 75 000 къса цигари, скрити в кашони с вафли и зазидани в бетонна плоча

Два опита за контрабанда на цигари с български акцизен бандерол бяха разкрити от митническите служители на ГКПП „Видин“ при Дунав мост 2 — 69 800 къса цигари, открити в хладилен камион, натоварен с вафли, и 5400 къса цигари, скрити в бетонна плоча.

На 23 август 2024 г., в района на ГКПП „Видин“, митническите служители спират за проверка хладилен камион с българска регистрация, който транспортира сладкарски изделия за Великобритания. След прилагане на метода „анализ на риска“ митническите служители отклоняват камиона за щателна проверка. При проверката митническите инспектори откриват общо 69 800 къса (3490 кутии) цигари с български акцизен бандерол, скрити в кутиите с вафли. Цигарите били обвити с алуминиево фолио, за да се избегне откриването им при сканиране с рентген.

Същия ден митническите служители откриват и друг необичаен опит за контрабанда на цигари с български акцизен бандерол. При проверка на автовоз, пътуващ за Германия, инспекторите откриват непридружена пратка — бетонна плоча, представена от българския шофьор като търговска мостра. Оказва се, че в бетона са били вградени 5400 къса (270 кутии) цигари с български акцизен бандерол.

Акцизните стоки са задържани и за двата случая са съставени актове за установяване на административно нарушение. Проверките са част от съвместната операция срещу контрабандата, в която участват екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност” и Национална агенция за приходите.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.