На ГКПП Капитан Андреево откриха в лек автомобил рекордно количество злато, внесено контрабандно

При съвместна операция на митнически служители от МП Капитан Андреево, служители на ДАНС и гранични полицаи от ГД „Гранична полиция“, бяха открити близо 125 кг недекларирани златни отливки, кюлчета, монети и материал от златни изделия на стойност 10 600 197 лева. Контрабандното злато е било укрито в лек автомобил, напускащ страната, което представлява най-голямото количество, залавяно досега на българската граница. Случаят беше представен на съвместен брифинг от директора на Агенция „Митници“ Георги Димов, вътрешния министър Атанас Илков, главния комисар Антон Златанов, зам.-председателя на ДАНС Георги Георгиев и окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов.

На 11 септември 2024 г. в 19:30 часа на ГКПП Капитан Андреево пристигна лек автомобил с българска регистрация, пътуващ от България за Турция с двама мъже на борда – български гражданин и негов спътник с двойно гражданство. При проверката те заявили, че не пренасят стоки за деклариране. След щателна проверка на автомобила, митническите служители открили укрития в арматурното табло, където се намирали отливки, кюлчета, монети и изделия от злато. Според експертизата са установени 106 златни отливки с общо тегло 120 604,24 грама, както и допълнителни 4103,97 грама златни предмети – кюлчета, монети, синджири и гривни.

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов заяви, че стойността на откритото злато е 10 600 197,85 лева и подчерта, че предметът на контрабандата е в особено големи размери. Директорът на Агенция “Митници” Георги Димов добави, че това е най-голямата златна пратка, залавяна за последните над 40 години, като предишният рекорд е бил около 40 кг. Златото е било извадено от тайници в автомобила след щателна проверка, продължила над 13 часа.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков подчерта важността на координацията между различните служби и обясни, че по случая е имало разузнавателна информация от няколко месеца. Операцията е резултат от получена в ДАНС информация за канал за контрабанда на благородни метали, преминаващ през България към Турция и обратно. Заместник-председателят на ДАНС Георги Георгиев посочи, че са идентифицирани лица, свързани с престъпната схема.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура – Хасково. Водачът на автомобила, 47-годишният български гражданин М.Д., е обвинен по чл. 242, ал. 4 от Наказателния кодекс.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.