Голямо количество контрабандни цигари, в тайници на два камиона, откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Митническите служители на Главна дирекция “Митническо разузнаване и разследване“ откриха близо 980 000 къса цигари без акцизен бандерол в тайници на два хладилни камиона, влизащи в страната от Турция.

На 18.04.2020 г. на трасе “ Входящи товарни автомобили“ пристигат един след друг два камиона, управлявани от украински граждани, които представят пред митническите служители редовни документи за превозваната стока за Украйна –домати. По метода „анализ на риска“ товарните автомобили са насочени за проверка с рентгенова апаратура, при която са отбелязани подозрителни плътности в пода на хладилните полуремаркета. При последващия физически контрол митническите служители установяват, че фабричните кухини в пода на полуремаркетата са пригодени на тайници, в които са били укрити контрабандираните цигари. В единия камион са били намерени 28 000 кутии цигари, без поставен на тях акцизен бандерол, а в тайника на другия – 20 800 кутии цигари, също без акцизен бандерол.Общата стойност на откритите цигари възлиза на 366 000 лева.

Днес, 22 април 2020 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо украинския гражданин О.Р., на 36 г. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 18.04.2020 г. през ГКПП – Капитан Андреево, обл. Хасково, с товарен автомобил – влекач, марка „МАН” с украински регистрационен номер и прикачено към него полуремарке, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери – 28 000 броя кутии с цигари, марка „Ashima“, на обща стойност 210 000 лева – престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК.

По второ досъдебно производство от същата дата като обвиняем е привлечен друг украинския гражданин П.Ш., на 42 г. за това, че на 18.04.2020 г. през ГКПП – Капитан Андреево, обл. Хасково, с товарен автомобил – влекач, марка „СКАНИА”, с украински регистрационен номер и прикачено към него полуремарке, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери – 20 800 броя кутии с цигари, марка „Ashima“, на обща стойност 156 000 лева – престъпление по чл.242 ал.1 б. „д“ от НК. Спрямо него също е внесено в Окръжен съд – Хасково искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За двата случая са образувани досъдебни производства, като разследването се води от разследващ митнически инспектор.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че от събраните до момента по досъдебните производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които им са повдигнати обвинения, като наред с посоченото може да се направи категоричен извод, че съществува и реална опасност О.Р и П.Ш. да се укрият или да извършат друго престъпление.

Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.