Близо 100 000 „маркови“ летни облекла и голямо количество термични стикери за дрехи задържаха митнически служители на МП Лесово

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Териториална дирекция Южна морска задържаха 96 966 летни и спортни облекла, бански костюми, чанти, чехли и обувки, както и 54,700 кг термични стикери за дрехи, с обозначения на световноизвестни марки.
„Марковите“ стоки са иззети, поради основателни съмнения за нарушени права върху интелектуалната собственост. Те са открити през последните дни при митнически проверки на пет товарни автомобила, влизащи в страната от Турция. Част от иззетите „маркови“ стоки са декларирани текстилни изделия, други са били пренасяни контрабандно, между декларирани стоки. Откритите „маркови“ стоки са задържани в изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013. За недекларираното количество, срещу водачите са съставени актове за нарушение на Закона за митниците.
В единия от случаите, на 25.06.2020 г. са иззети 14 685 недекларирани и 9926 декларирани дамски, мъжки и детски тениски, панталони, бански костюми, чехли и спортни комплекти с обозначения на десетки световни марки. Шофьорът, български гражданин, е превозвал текстилни изделия от Турция за Унгария.
При друг случай, 38 270 детски, мъжки и дамски спортни комплекти, тениски, панталони, рокли с обозначения на десетки световноизвестни марки, сред които NIKE, ADIDAS, LACOSTE, CALVIN KLEIN, PRADA, ARMANI, VERSACE, GUCCI, LOUIS VUITTON и др., са открити на 12.06.2020 г. в товарен автомобил с чуждестранна регистрация, управляван от турски гражданин. Той е декларирал, че превозва текстилни изделия от Турция за Германия. Проверката установява, че стоките отговарят на декларираното количество, но сред тях има голямо количество текстилни изделия с обозначения на световноизвестни марки.
Още 30 970 броя текстилни изделия – тениски, къси панталони, поли, спортни комплекти, носещи знаци на световни марки, както и 54,700 кг термични стикери за дрехи с лого ADIDAS, NIKE, GUCCI, PUMA, ARMANI, LEVIS, DIESEL, CALVIN KLEIN и др. са иззети на 15.06.2020 г., при съвместна проверка със служители на ГД „Гранична полиция“. Стоката е превозвана в камион с турска регистрация, управляван от турски гражданин, пътуващ за Унгария.
Други 2433 дамски и мъжки тениски, чанти и спортни обувки с обозначения на десетки световни марки са открити в камион с декларирани текстилни изделия от Турция за Босна и Херцеговина. Задържани са на 21.06.2020 г. в камион с водач молдовски гражданин и 682 чифта контрабандно пренасяни детски спортни обувки с марка DYSNEY. Освен декларираната стока, е установено при проверката, че в товарното помещение се превозват още 33 кашона с недекларираните детски спортни обувки .
В изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета, относно защитата на правата върху интелектуалната собственост, за случаите се уведомяват притежателите на съответните търговски марки, които да се произнесат дали задържаните декларирани и недекларирани стоки нарушават интелектуални права на съответните марки.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.