Митнически служители задържаха над 18 тона контрабандни препарати за растителна защита на МП Капитан Андреево

Митнически служители от ТД Митница Бургас задържаха над 18 тона контрабандни препарати за растителна защита при проверка на влизащ в страната от Турция товарен автомобил с българска регистрация.

На 23.09.2021 г., около 08.40 часа, на трасе „Входящи товарни автомобили“ от Турция на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с влекач, с българска регистрация, управляван от български гражданин. Водачът е представил документи, според които превозва тоалетна хартия, омекотители и перилни препарати с изпращач на стоките турска фирма и получател – българска фирма. Автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, при пролъчване на превозното средство със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители установяват подозрителни зони в товара на автомобила. При последвалата физическа проверка е установено, че е била изградена т. нар „тапа“ и зад бутилките с омекотители в кашоните са открити препарати за растителна защита.

Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита.

Според извършената оценка от вещо лице стойността на контрабандните препарати е 321 000 лева. В товара на автомобила са открити при проверката и недекларирани 68 500 броя памперси.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически служител от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. Работата по случая продължава.

От началото на годината, включително този случай, са задържани общо 24 860,5 литра и 3912,9 кг препарати за растителна защита. Над 10 000 литра от тях са задържани от Агенция „Митници“ в рамките на международна операция SILVER AXE VI.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.