15000 цигари в мека мебел и 225 литра алкохол задържаха митничари на ГКПП Дунав мост – Русе

Митнически служители откриха 750 кутии (15 000 къса) цигари, скрити в мека мебел, и 225 л алкохол при проверка на излизащ от страната пътнически микробус. Акцизните стоки са с български бандерол, но над разрешените за лично потребление количества и без изискуемите от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) документи.
На 18.02.22 г. в района на ГКПП Дунав мост – Русе митнически инспектори от ТД Митница Русе спират за проверка товарен микробус, пътуващ от България за Швеция с шофьор, петима пътници и багаж – лични вещи. Превозното средство е насочено за щателна митническа проверка в халето на митническия терминал, при която между превозваните вещи митническите служители намират цигари, укрити в корпуса на 3 броя мека мебел. Откритите тютюневи изделия са общо 750 кутии (15 000 къса) от 6 търговски марки цигари, облепени с български акцизен бандерол.
В товарния отсек на превозното средство митническите служители установяват и кашони с общо 225 л алкохолни напитки в бутилки на известни марки ракия, водка, уиски и мастика, всички облепени с български акцизен бандерол. Шофьорът на микробуса не е предоставил изискуемите по ЗАДС документи за превозваните акцизни стоки, като е заявил, че те са предназначени за сватбата на негов приятел.
Превозваните акцизни стоки са иззети. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение на водача на превозното средство.
Агенция „Митници“ напомня, че съгласно ЗАДС пътници, пътуващи от България за друга държава-членка, могат да пренасят акцизни стоки до количествата, определени за лично потребление в Правилника за прилагане на ЗАДС – до 800 къса тютюневи изделия и до 10 л високоалкохолни напитки.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.