Недекларирана валута в пружините на матрак откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 246 649 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната.

На 12.11.2022г. на Митнически пункт Капитан Андреево пристига влекач с прикачено полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която между пружините на матрака на леглото, в шофьорската кабина са открити пачки евро с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 126 110 евро с левова равностойност 246 649 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково – Териториално отделение – Свиленград. Водачът Я.О., на 37 г. – турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.