Как пернишката митница влезе в европейска схема за (вероятно) забранен износ към Русия

След избухването на войната в Босна и Херцеговина, свързана с разпадането на бивша Югославия, Съветът за сигурност на ООН наложи ембарго за търговия със западната ни съседка. Това доведе до процъфтяване на контрабандата и напълни джобовете на много български митничари, търговци и, общо взето, на всеки, който успя да се включи по веригата. Някои анализатори дори определят югоембаргото през 90-те като катализатор на проблемите с организираната престъпност и корупцията в България.

Затова и още когато ЕС започна да въвежда санкции срещу Русия, имаше паралели с 90-те години на миналия век. Разликата обаче е, че сега България е част от Европейското икономическо пространство и е задължена да спазва митническата политика на ЕС. Вече се работи с автоматизирани системи за контрол на риска и проследяването на съмнителни операции е много по-лесно, защото оставя електронна следа.

В началото на годината обаче при вътрешна проверка е засечен пробив в работата на малко митническо бюро в страната. Става въпрос за вероятен международен канал за износ на стоки, които попадат в забранителните списъци на ЕС за Русия. Те са оформяни документално като експорт за бивши съветски републики – Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и т.н., има дори съмнения за подправени декларации, с които се удостоверява, че стоките не са с двойна употреба и не са предназначени за пазарите на Русия или Беларус. А по информация на “Капитал” товарите са съдържали резервни части, чипове, гуми за самолети, луксозни автомобили.
Реклама

Досега избягването на санкциите не беше наказуемо, но това може би скоро ще се промени. Преди дни Европейският парламент одобри заобикалянето на санкциите на ЕС да се наказва със затвор до пет години.
“Зачестиха съобщенията от Полша и Латвия”
“Капитал” разполага с докладна записка на дирекция “Митническо разследване и разузнаване” в агенцията, адресирана до вече бившия директор на митниците Павел Тонев. Тя е от 15 февруари тази година и от нея става ясно, че след зачестили сигнали от партньорски служби в Полша и Латвия вътрешна проверка засича нарушения в работата на митническото бюро в Перник. Учреждението е със затихващи функции – създадено е преди години заради работата на няколко металургични компании в региона, но тази индустрия позамря.

В документа се посочва, че за по-малко от два месеца – януари и февруари, са засечени 120 декларации с износители дружества, които не са регистрирани в България. От тях 115 са с декларирано митическо учреждение на напускане на ЕС в Естония, Латвия, Литва и Полша. А посоката според запознати с процеса на проверка е транзит през Беларус или Русия до някоя от съседните на Русия държави като Таджикистан, Киргизстан, Казахстан. Проверяващите правят справка в системата на “Гранична полиция”, но тя не показва записи за преминаване на съответните товари, описани в митническите декларации, през българска граница. И това е първа червена лампа. Освен това има вероятност да е нарушен регламент на ЕК за митническото учреждение, компетентно да поставя стока под митнически режим. Според него то трябва да е отговарящо за мястото, където е установен износителят, или да е компетентно за мястото, където стоките се опаковат или натоварват за износ или пък може да е друго митническо учреждение в съответната държава членка, което поради административни причини е компетентно за въпросната операция. В този случай обаче стоките изобщо не са влизали или напускали територията на страната и съмненията са, че те са в складове някъде по пограничните с Русия и Беларус европейски държави, а българската митница се е ползвала само за да се издадат необходимите документи. Митнически представител на всички тези стоки са две компании – ТТПЯ и ПАМ ООД, чиято собственост води до едно и също физическо лице – Антон Кирилов, става ясно от документа.
От Франция за Латвия, за по-пряко през Перник
В докладната записка се описва конкретен случай, регистриран в европейската митническа система за управление на риска: латвийски митничари уведомяват българските си колеги, че на 12 януари тази година от митническо учреждение на границата им с Беларус е върната стока, декларирана за режим износ от Франция, “поради нарушаване на санкциите срещу Русия”. Няколко дни по-късно същото превозно средство със същата стока се появява отново, но с митническа декларация за износ от митническо бюро Перник.

Тук отваряме една скоба – българските митници посочват, че обменят информация с различните служби на Европейската комисия – Главна дирекция “Данъчно облагане и митнически съюз”, Главна дирекция “Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари” и Европейската службата за борба с измамите (ОЛАФ). Има и ежедневен обмен на информация между държавите членки за спрени или задържани стоки, за които не е разрешен износът им от територията на ЕС заради опити за заобикаляне на въведения санкционен режим.

Започналата проверка по конкретния случай с пернишкото учреждение установява, че износителят е френско дружество, което никога досега не е работело през България. В системата се вижда, че две минути след като декларацията му за износ е приета в митническото бюро в Перник, вдигането на стоките е разрешено, като в системата е отбелязано “без проверка”. Латвийците не разрешават стоките да напуснат тяхната граница.

За същите стоки няколко дни по-късно отново в Перник се разрешава износ, но този път за получаващо митническо учреждение е посочено такова в Полша. Отново се прави проверка на превозното средство и не се установява то да е преминало българска граница. Става още по-интересно. В докладната се посочва, че представеният договор между френската и киргизстанска фирма е от 1 февруари 2023 г., но киргизстанското дружество е основано на 27 март 2023 г., т.е. договорът е сключен, преди да съществува едната фирма. И това, отбелязват от митническото разузнаване, поражда съмнения за достоверността на приложените документи.

Така се активира рисков профил, с който служителите на митниците в Перник се задължават да извършват физическа проверка на всички стоки, декларирани от дружества, регистрирани в държави членки, различни от България. Само час и половина по-късно са отбелязани следните движения: Приета е митническа декларация, няколко минути по-късно обаче се подава заявка за анулиране на декларацията с аргумент “клиентът отказа превоза”. Декларацията се анулира. Приемат се още две декларации, които се анулират по подобен начин.

На следващия ден са приети две декларации, които са анулирани. Едната дублира данните от последната анулирана декларация от предходния ден. Втората е за Porsche и тя също е анулирана.
Митниците: проверяваме, има съмнения
От Агенция “Митници” заявиха за “Капитал”, че се извършва проверка на групажни доставки на стоки, предназначени за получатели, регистрирани в Грузия, Азербайджан, Армения, Киргистан, Казахстан, Таджикистан, Тюркменистан и Узбекистан.

“Износните операции са оформени в Митническо бюро – Перник, след документален контрол, при който са приложени изискуемите документи от износителя, че стоките не са с двойна употреба и не са предназначени за Руската федерация или Република Беларус. Голяма част от оформените товари са изнесени от ЕС и за част от тях вече е получено потвърждение за внос в предварително декларираната им крайна дестинация. Други доставки са спрени на изходно митническо учреждение”, уточняват от агенцията. И допълват, че “предвид маршрута на доставките, който не включва транспорт през България, крайната дестинация и това, че част от товарите са спрени на изход от ЕС, Агенция “Митници” е обменила информация с митническата администрация в държавата на напускане на ЕС и е започнала проверка за евентуален опит за заобикаляне на санкционен режим”.

Цялата тази история съвпада като време със съобщението на Министерството на финансите, че се започва проект по сливане на НАП и митниците, както и че директорът на агенцията Павел Тонев става съветник на финансовия министър Асен Василев. Предвид начина, по който се съобщи всичко – като новина, хрумнала на властта в същия ден, остана впечатлението, че целта е била смяната на Тонев. Някои дори обвързаха промяната на върха на митниците с пернишкия казус. Според източници от агенцията такава връзка по-скоро няма.

Опитите да се заобикалят санкциите пък явно са проблем на целия ЕС. При обсъждане на директивата за преследване на заобикалянето на санкциите евродепутатът от групата на либералите София ин’т Велт посочи, че докато търговията на ЕС с Русия след началото на войната е намаляла с 47% заради санкциите, тази с Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан се е увеличила с 48%. Явно България също има своя принос. А пробитото звено е малката митница в Перник. Освен ако няма и други.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.