Митниците унищожиха стотици хиляди фалшиви текстилни изделия, обувки и парфюми

Близо 840 000 артикула, предимно дрехи и парфюми с логата на над 20 световноизвестни бранда, бяха унищожени в Свиленград от началото на годината досега. Процедурите се проведоха под контрола на Териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив. Фалшивите стоки, имитации на световноизвестни марки, бяха задържани при митнически проверки на МП Капитан Андреево и бяха предназначени за продажба както на българския пазар, така и в други страни членки на Европейския съюз.

В периода 15-19.07.2024 г. се проведе поредната шеста процедура за тази година под контрола на ТД Митница Бургас. Чрез механично нарязване бяха унищожени 232 000 текстилни изделия, спортни обувки, чанти и колани, а чрез натрошаване – близо 40 000 парфюма.

Фалшификатите бяха задържани през 2023-2024 г. от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при опити да бъдат пренесени в нарушение на Европейски регламент № 608/2013. Част от стоките бяха задържани през март тази година, когато при проверки на три товарни автомобила и един автобус бяха конфискувани общо 116 529 артикула. При един от случаите в края на март на пункта пристигна товарна композиция от влекач и полуремарке с чужда регистрация. Шофьорът – български гражданин, представи документи за превозваната стока – текстилни изделия от Турция за Полша. Превозното средство беше селектирано за щателна митническа проверка. В товарното помещение бяха открити 659 колета, като в 164 от тях бяха установени 91 000 текстилни изделия, от които 75 000 чифта чорапи. В друг камион, отново пътуващ от Турция за Полша, бяха открити 6997 текстилни изделия и 705 чанти. Други 13 441 дрехи, предимно панталони, рокли, дамски и мъжки тениски, както и 1199 чанти, бяха превозвани от товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Турция за Босна и Херцеговина. 3187 парфюма бяха открити в личния багаж на пътник в автобус, който пътуваше по редовната линия Истанбул – Букурещ.

За задържането бяха уведомени представители на правопритежателите на марките, които установиха, че стоките са фалшиви и следва да бъдат унищожени. Процедурите се извършват под митнически контрол, а правопритежателите поемат разходите по унищожаването.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.