Митнически служители откриха контрабандни златни накити за над 100 000 лева във фабрична кухина на автобус

Митнически служители на Митнически пункт Малко Търново откриха 1257,93 грама златни накити на стойност над 100 000 лева във фабрична кухина на влизащ в страната от Турция автобус с пътници. Образувано е досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас.

По случая Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа турския гражданин О.С. Той е обвинен за това, че противозаконно пренесъл през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери – златни накити, цигари, парфюми и тоалетни води от различни търговски марки. Престъплението е осъществено на 02.06.2021 г. на ГКПП Малко Търново. То е квалифицирано по чл. 242, ал. 1, б. „д“ от НК. Контрабандните стоки са открити от митническите служители, извършили проверка на превозното средство.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автобуса, с който са превозвани контрабандните стоки. Той и пътниците са обявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране. При последвалата щателна митническа проверка, включително със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители откриват във фабрична кухина до резервоара на автобуса укрита полиетиленова торба, пълна с бижутерски изделия, разпределени в пет пакета, обвити с тиксо. Общото тегло на откритите златни пръстени, медальони, гривни, брошки и обеци е 1.257 кг., а стойността им възлиза на 105 666 лева. По време на проверката са открити и недекларирани 59 броя парфюми и тоалетни води с обозначения на световноизвестни търговски марки, както и 600 къса (30 кутии) цигари, без акцизен бандерол.

Предстои Окръжна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.