Три служебни кучета за откриване на наркотици бяха предоставени на Агенция „Митници“ от ДЕА

Три служебни кучета за откриване на наркотици бяха предоставени на Агенция „Митници“ от Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. Те бяха предадени на 24.06.2021 г. от представители на ДЕА на митническите служители – водачи на кучета. На церемонията присъстваха ръководителят на офиса на ДЕА в България, директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев и заместник-директорът на Агенция „Митници“ Румен Данев. Павел Тонев благодари на американските партньори за сътрудничеството на оперативно ниво, при обучението на митнически служители, в областта на техническата обезпеченост, както и подкрепата в инициативата „Не сте сами“, която информира подрастващите за опасностите от употребата на наркотици.

„Агенцията за борба с наркотиците и Агенция „Митници“ имат изградено взаимодействие на много нива и това не е случайно, защото ние споделяме общи ценности“, заяви Павел Тонев и допълни, че за митническата администрация борбата с трафика на наркотици е приоритетна дейност. Той връчи плакет на Агенция „Митници“ на ръководителя на офиса на ДЕА за България.

Две от трите кучета, които вече са преминали обучение в специализираната школа на Агенция „Митници“, показаха уменията си по време на демонстрация. Те откриха за по-малко от минута скрити в багаж и автомобил наркотични вещества. Третото куче, което още не е достигнало съответната възраст, тепърва ще започне едногодишно обучение. Тримата нови четириноги митнически служители са от породата „Белгийска Малиноа“ и ще бъдат разпределени за работа на територията на отдел „Борба с наркотрафика – Югозападна“, на граничните пунктове Летище София, Кулата и Гюешево. Тази порода е предпочитана за целите на борбата с наркотрафика през последните години от правоохранителните органи на страните от ЕС, САЩ, Канада, Южна Америка и Африка.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.