Митническите служители на МП Капитан Андреево откриха недекларирана валута за над 850 000 лева

Митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево откриха недекларирана валута с левова равностойност 855 043 лева при проверки на три превозни средства.

При един от случаите, на 04.05.2023 г., на пункта пристига лек автомобил, пътуващ от  Турция за Великобритания. В зоната за митнически контрол шофьорът, британски гражданин, както и неговият спътник, български гражданин, са обявили, че нямат нищо за деклариране. При извършената митническа проверка инспекторите откриват в естествени кухини в багажното отделение и в купето на автомобила британски паунди в банкноти с различни купюри. Общото количество на установената недекларирана валута е 164 700 британски паунда с левова равностойност 365 989 лева.

На следващия ден, 05.05.2023 г., на трасе изходящи товарни автомобили пристига влекач с полуремрке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия през България за Турция, Превозното средство, управлявано от турски гражданин е селектирано за щателна митническа проверка, при която в греда за укрепване на багажа в товарното помещение, са открити еврови банкноти. Общото количество на недекларираната валута е 100 050 евро с левова равностойност 195 680 лева.

Третия случай е от 06.05.2023 г., когато в друг товарен автомобил, пътуващ от Нидерландия за Ирак са открити недекларирани 150 000 евро с левова равностойност 293 374 лева. Валутата е била укрита под тапицерията на тавана на шофьорската кабина на камиона, управляван от турски гражданин.

По случаите са образувани три бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура –Хасково-Териториално отделение – Свиленград.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.