Недекларирана валута за над 290 000 лева в хладилен агрегат откриха митническите служители на МП Капитан Андреево

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност над 290 000 лева при проверка на товарен автомобил.

На 28 май 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от В.А. Той пътувал от Германия през България и Турция за Ирак. При извършена проверка на ремаркето на автомобила от външната му страна, в хладилен агрегат, митническите служители от Териториална дирекция “Митница Бургас” при Агенция „Митници“ откриват недекларирана валута в размер на 150 000 евро. Недекларираните парични средства са с обща равностойност около 293 374 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково-териториално отделение – Свиленград.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство В.А., на 27 г., турски гражданин, за това, че на 28 май 2023 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.