Митнически служители откриха цигари в кори за баница и торта

15 190 кутии (303 800 къса) цигари задържаха митнически служители в района на Дунав мост при Видин и Ферибот – Оряхово при проверка на товарен автомобил, който два пъти се опитал да напусне страната.

На 05.09.2023 г. митническите инспектори селектират за проверка товарен автомобил, който е засечен, че изчаква встрани дълго преди да навлезе в зоната на ГКПП Видин. Товарната композиция с хладилно ремарке пътува към Великобритания, натоварена с хранителни продукти. Според транспортните документи в товарното помещение се превозват пратки за двама получатели, разделени с временна преграда. След сканиране във вътрешната предна част на хладилното ремарке, където температура е по-ниска и достъпът по-труден, е маркирана зона с подозрителна плътност. При извършената щателна митническа проверка митническите инспектори установяват, че товарът съдържа замразени кори за баница и торти, между които са скрити стекове с тютюневи изделия, увити във фолио. Установени са общо 10 190 кутии (203 800 къса) цигари с български бандерол от три регистрирани марки. Тютюневите изделия не са описани в транспортните документи. По случая е съставен акт за установяване на административно нарушение срещу юридическото лице – собственик на стоката, а товарната композиция и стоката са освободени.

Вместо да напусне страната и продължи към Великобритания водачът връща хладилния камион обратно в страната и два дни по-късно се явява на ГКПП Ферибот Оряхово със същата стока – кори за баница и торти, където скрити по идентичен начин митническите инспектори откриват отново тютюневи изделия с български бандерол, този път от една регистрирана марка. Намереното при опита за второ преминаване количество цигари е 5000 кутии (100 000 къса). Водачът отрекъл да знае за акцизните стоки и заявил, че не са му предоставени документи за нея. Работата по случая продължава.

През последните две седмици митнически служители от ТД Митница Русе са задържали при други пет случая още 39 120 къса (1956 кутии) цигари с надписи „Duty Free“, с турски или с български бандерол, за които е направен опит да се превозят в посока изход от страната през ГКПП Русе, ГКПП Видин и ГКПП Оряхово в тайници на три товарни автомобила, както и между и под седалките на две леки коли. По случаите са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.