Агенция „Митници“ се включи в операция NOXIA

118 кг и 235 л контрабандни препарати за растителна защита бяха задържани от Агенция „Митници“ на българо-турската граница по време на NOXIA – съвместна митническа операция  на държавите от ASEM, координирана от ОЛАФ.

Основният фокус на операцията, която се проведе през пролетта на тази година, беше предотвратяване на трафик на опасни вещества чрез контейнери, превозвани с морски транспорт, в случая пестициди и цигари, насочени от Азия към Европа, както и пратки с отпадъци от Европа към Азия.

При проверките на контейнери са задържани 1221 тона незаконни отпадъци, 27 469 литра и 5 тона незаконни пестициди, както и над 67 милиона цигари и 10 тона тютюн. Извън пряката цел на операцията митническите власти, в тясно сътрудничество с други национални органи, са задържали и други незаконни – фалшиви или контрабандни, продукти като над 1 600 000 батерии, 5 127 дрехи, 100 игрови конзоли и 14,5 тона торове.

В съвместните действия участие взеха Evropol и Световната митническа организация, 24 държави-членки на ЕС и други държави от ASEM. Кодовото име на операцията NOXIA е препратка към английската дума „noxious“ -„вреден“ и отразява фокуса й върху опасните вещества.

Повече информация за операцията на сайта на ОЛАФ

https://anti-fraud.ec.europa.eu/media-corner/news/operation-noxia-olaf-leads-…

***

ASEM –  The Asia-Europe Meeting, е интеррегионален форум, създаден през 1996 г. за насърчаване на диалога и сътрудничеството между Азия и Европа. ASEM обединява 53 държави от цяла Европа и Азия, които представляват около 65% от световния БВП и 68% от световната търговия.  Разглежда политически, икономически и културни въпроси с цел укрепване на отношенията между двата региона в дух на взаимно уважение и равноправно партньорство. Съвместните митнически операции се съгласуват от митническите администрации на държавите от ASEM.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.