Над 13 000 литра нелегален алкохол задържаха митнически служители на ТД Митница Русе от началото на годината

13 175 литра алкохол без документи за плащането, начисляването или обезпечаването на акциза на стоката задържаха митническите служители на ТД Митница Русе при проверки от началото на годината.

До момента служителите на ТД Митница Русе са извършили 67 проверки във връзка с контрола върху производството и разпространението на алкохолни напитки в обекти, различни от регистрираните казани. В резултат на проверките за констатирани нарушения са съставени 48 акта и са образувани седем досъдебни производства.

В пет от случаите са установени нерегистрирани съоръжения за изваряване на етилов алкохол в частни имоти. Инсталациите са иззети и са съставени пет акта.

За същия период митническите инспектори са извършили 40 проверки на специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД), познати още като казани. Установени са 18 нарушения, а именно, че не е попълнена справка декларация. Съгласно законодателството, тя се попълва в началото на варенето и в нея се вписват количеството и произхода на суровината. Издадени са 18 акта за установяване на административно нарушение.

Агенция „Митници“ регулярно извършва проверки на СМОД, като най-засилени са проверките в активния сезон на варене. Мерките, насочени срещу нерегламентираното производство и търговията с алкохол с неясен произход са в защита на потребителите и на коректните малки производители на традиционна българска ракия за лично и семейно потребление, изварявана в регистрирани казани, съгласно Закона за акцизите и данъчните складове.

През последните три отчетни години събраните приходи от акциз от малките обекти в цялата страна плавно нарастват от 800 017 лева през 2020 до 930 449 лева през 2022 година.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.