Близо 4 кг златни и сребърни накити задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Контрабандни 859.10 грама златни и 3073 грама сребърни накити на обща стойност 94 946 лева задържаха митническите служители при две отделни проверки на МП Капитан Андреево.
На 10.12.2023 г. инспекторите откриват 859.10 грама златни изделия, при проверка на товарен автомобил с турска регистрация. Водачът- турски гражданин, декларирал само превозваната стока от Турция за Нидерландия. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която, във фабрична кухина в хладилния агрегат на полуремаркето, е открит плик с изделия от жълт метал – пръстени, синджири, гривни, колиета. Според експертната оценка на вещото лице накитите са от злато – 14 карата, а общата им стойност е 84 191 лева.
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Срещу шофьора е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска пределите на страната без разрешение на наблюдаващия прокурор.
На следващия ден, 11.12.2023 г. на пункта пристига влекач с полуремрке с чужда регистрация, превозващ стока от Турция за Сърбия. В хода на контролните действия, в арматурното табло в шофьорската кабина, инспекторите откриват 4 пакета с 1104 бижутерийни изделия от бял метал. Извършената експертиза установява, че изделията са от сребро, проба 925 с тегло 3073 грама, на стойност 10 755 лева. Сребърните бижута са задържани. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.