Митнически служители на ГКПП Капитан Андреево задържаха контрабандни надуваеми лодки

В резултат на проверките, проведени на ГКПП Капитан Андреево, бяха задържани 9 надуваеми лодки и 3 механични помпи, които не бяха декларирани. Тези действия се осъществиха в рамките на общите мерки за борба с контрабандата, съвместно извършвани от служители на Агенция “Митници”, ГД “Гранична полиция”, ГД “Борба с организираната престъпност” и Национална агенция за приходите.

В един от случаите, на 2 май 2024 г., бе проверен лек автомобил с чужда регистрация. Управляван от мъж с двойно гражданство – турски и шведски, автомобилът се движеше от Турция за Швеция. Водачът заяви, че няма недекларирани стоки. Въпреки това, след използване на метода “анализ на риска”, автомобилът бе подложен на подробна митническа проверка, която откри 5 големи пакета с надуваеми гумени лодки в багажния отсек.

Другият случай датира от 21 април 2024 г., когато бе проверен товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия. Водачът, български гражданин, предостави документи за превозваната стока. След преглед с рентгенова апаратура бе установена необичайна плътност в товара, което доведе до откриването на недекларирана надуваема лодка.

На 17 април 2024 г. митническите служители провериха автобус с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът и пътниците заявиха, че нямат недекларирани стоки, но при проверка в багажния отсек бяха открити три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Стоката бе притежание на шофьора на автобуса, турски гражданин.

Във връзка с тези случаи нарушители са съставени актове за опит за нелегален внос на стоки през държавната граница без разрешение на митническите органи.

В същото време, в рамките на засилен контрол на ГКПП Капитан Андреево, бяха върнати обратно в Турция 2 надуваеми лодки и 6 двигателя, които бяха били декларирани, но не отговаряли на националните разпоредби за внос на тези стоки.

Допълнително, работата по казуса с така наречените „малки лодки“ е във връзка с усилията за борба с нелегалната миграция и съвместното сътрудничество между Агенция “Митници”, Министерство на вътрешните работи и Агенцията за Борба с престъпността на Великобритания. Британските власти отбелязват, че предпочитаният начин за нелегален превоз на мигранти от ЕС към Великобритания през Ламанш е използването на такива “малки” надуваеми лодки, които са предназначени за десетина пасажери, но често пренасят десетки мигранти. Престъпните групи, които управляват трафика, използват евтини, но некачествени лодки, които често не отговарят на стандартите за безопасност, което заедно с претоварването на съдовете води до множество инциденти със смъртни случаи. В отговор на този проблем българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол и издаха заповед за ограничаване на вноса на такива лодки. Така бяха прекъснати основните маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат.

Източник: Агенция митници

Вижте нашите митнически услуги, митническо складиране, транспорт, спедиция и контакти.